Friday, December 18, 2009

Selamat Menyambut Bulan Muharam

salam..
hui..agak lame gak la xupdate blog nie..tgk last post pn jadi la...huhu.. sowi la sume, semenjak 2menjak nie bz sikit la.. dgn internet y slow nyer.. pastu tgh2 nk upload pic, dia leh error lak... exam.. kuar mnm mlm.. & so on la.. malas lg...so sume 2 mjadi sbb punce nape la aku malas nk update..huhuhu...
so semperna tahun, bulan, hari y mulia nie, just nk bgtau kpd semua umat islam y payunk nk ucap kn selamat menyambut tahun bru 1431 hijrah, bulan muharam.. ape y kta bleh harap kn semoga kta m'dpt ke ampuanan dan k'redha'n dr-NYA, semoga tahun ini lebih baik dr sebelum nye, insyallah...
..

Monday, July 13, 2009

Sg.Congkak


ni citer pasal sabtu & ahad (11-12.07.09) bru2 ni nie... aku, ojan, amar, bawank, zali, una, ezza, & kak su.. wat prog g Sg.Congkak, Hulu Langat, Selangor..



so ni la starting nyer..hehehe..p sana bwk 3 kete, kete aku, bwank, & kak su.. so ngan aku ojan, ngan bawank ezza, ngan kak su lak una, zali dr serdang so dia bwk moto, amar lak mmg dah da sna, lgpn Sg.Congkak 2 mmg dlm kg dia..



sblom p Sg.Congkak, singgah umah amar lu, amar ckp dtg la umah sbb da buah.. so smpi sna, trs g rembat manggis ngan pulasan...pulasan org pn main sebat..amar ckap xpe..hehehe... :P



ha...pic sblah kini nie "mukadimah" Sg.Congkak n kat sblah kanan ni la tempat pengindapan ktaorg..actually da dua chalet..utk boy2 satu gegurl satu..hehehe...



sampai2 sana, letak beg, susun brg, setting sume leklok..setel sume trs ktaorg msk air.. hui..air sna mmg sejuk la...menggigil la gak..hehehe..mujur bdn aku byk lemak, xde la trase sgt..hehhe.. mase mandi, air cetek lebih kurang takat lutut, pastu byk batu2 tajam n besar.. so mane2 batu y tajam n besar ktaorg buang n wat empangan, mane y bleh korek buang ktaorg kasi angkat, smbil 2 bleh kasi dlm sikit air, nnt sng nk lipat.. da wat empang, air dah naik jd takat dada itik..hahaha..xde la..dalam sikit la, takat pinggang kot tp bwah sikit la..kire ngam2 la leh lipat...hehehehe... tgh2 mandi amar dtg (sblom 2 dia blk umah jap) bawak durian.. naik la kejap mkn durian..hehehe..byk gak kot dak2 ni mkn..aku lak xnaik mkn, perut tgh xsedap..hehe..



pas mandi 2 da tiba la mase nk bakar mknan..klu x b'asap, xde bende la nk mkn mlm nnt kn..hehe.. kemudahan y dorg bg kat sna tempat bakar, so sng la sikit, xde la nk kne buat..cume bwk bhn bakar n benda y nk d bakar je..hehe...sbagai tmbahan, kak su da bwk stu lg tmpt tuk bakar (pic sblah kiri skali)..so da dua tempat la nk bakar, tempat nk bakar ayam n jagung, bkn (jargon..hehehe).. cepat la sikit masak nyer..kuikuikui..



ha..y nie part mkn mlm..hehehe...bakar ayam dlm kul 6pm kot, mkn nyer dlm pas isyak kowt...hehhe..lmbat sikit la mujur kak su bwk extra tmpat bakar, klu x mau tgh mlm bru mkn..hehehe... so menu mlm 2 y aku igt la... kompem ayam bakar n jagung bakar, hotdog, sayur coslaw, kentang bakar, air kabonat (mcm kelaka je bunyik nyer).. sume kenyang..hehehe.. smpai simpan, mkn utk esk.. pas mkn..mlm 2 ktaorg just lepak2, borak2 kosong, wat unggun api la... so pas lepak masing2 masuk tdo la... dak pompuan aku xtau la pe dorg wat pas 2...dak laki lak..pastu tgk movie..citer laskar pelangi..besh woo~ cite 2, mcm2 unsur da..sedih, lawak, gumbira..aku suggest korg tgk la...hehehe.. movie abis dlm kul 4am..pastu kroh..[--,]..Zzzz...




dah tgk movie midmorning..bgn pn lewat la kn..cube teka sape manusia2 ini...hehehe...



so..ni waktu pagi...ha pic sblh kiri nie "empangan" y kta org da buat smlm..klu nk ikut kn mula2 smpai mmg xdlm la air.... ha pic aku ngan ojan nie tgh pikir pe nk wat mkn b'fast pagi 2..hehehe... so pg 2 mkn daging burger sma itu roti sandwich.. then ayam smlm sama itu jagung y xabis smlm da lg, ktaorg panas kn... byk gak la lauk pagi 2 smpi share ngan ikan la...hehehe...



pas time mkn time 2 gak dak nie nk mandi~..aiii..mcm2... so trn la sume mandi ngan bwk mknan..hehehe..air dia mcm smlm la..sejuk, tp lg sejuk la dr smlm..mcm aku ckp td, byk sgt mknan smpi share ngan ikan..mcm2 ikan dtg mase kta org cmpak roti dlm sg.. sebarau, lampam, patin, toman, merah, kerapu...errr...ada ke???hehhe...
XD



ni part nk blk da...sblom blk posing lu...hehehe...aku blakang kaksu..!!!!!


sblom blk ke kl, singgah kg amar lu..sebat buah lg..hehehe.. besh kat kg amar sbb da kebun buah n nk g ke kebun kne lalu jambatan gantung.. so dak2 ni sempat la b'pic2 atas jmbatan siap lompat lg 2...klu patah kayu, b'sepah kebawah, xpasal2 msuk sepital makn bubur kosong ikut tiub la..pakej ngan2 aku skali..hahha..xmintak, melawak je..kikikikiki...



ha ni part aku suke...hehehe.. mase ni pas jumpe bapak amar.. so mase lepak2 tu bawank ngan ezza kne bahan la...haha.. ape!!, bile nk kawin??hahaha... XD
so pas jmpe bapa amar..borak ape suma..pastu ktaorg grk blk kl... mcm biase kete aku ngan ojan, kete bawang ngan ezza n kete kak su ngan una, zali moto.. mase lik kejadian xbesh utk aku.. mase singgah beli jambu, dah siap beli dah drive otw blk kl tah cm ner pda aku ilang..call2 xdpt..last2 aku patah lik kat kedai jambu..pe nye da kat tepi jln..mujur la xde kete gelek n org curi...

syukur sgt2..huhuhu...




Thursday, May 21, 2009

putrajaya...jln2


ni mase aku p putrajaya ari isnin bru2 nie... bkn pe igt mlm sblm 2 nk mandi kolam renang ngan ojan...smpai2 sne ujan, so dorg ckp close, agak hmpe la tp ok la sbb esk lak p jln2 area putrajaya, y lg best sbb d temani o sowng pemandu pelancong..miss u kta..kikikiki...merata gak la pegi... taman botani, alamanda, msjd putrajaya, picc, tman rimba ke hutan rimba, tah aku pn xtau, tp sume dlm area putrajaya...


y atas nie pic dr picc...mgadap hala ke bgunan kerajaan...sayup je nampok nyer....huhuhuhu...


eh, kaki sape la nie??



tp ttp hmpe gak ptg 2 sbb plan asl nk pegi taman botani nk maen besikal, tup2 dah smpi brader 2 ckp mase nk main besikal dah tammat, servis dr kul 9am smpai 5pm, mase ktaorg smpai dah kul 5.10pm, so dah xleh la...y bleh pn jln kaki je la... emmm....jln pn jln je la labu...hehhehe.. penat tp best la...byk tempat cantik2....

Sunday, May 17, 2009

Bagan Lalang

ni pic mase mkn2 kat kg bru, smbut kesyukuran abis exam..hehhehehe..
ramai gak y dtg, y x abis exam pn join skali, mcm si ojan, amar, n nuie kalo x slp...


rase mcm da y kureng org je lm pic nie....emmmm sowi la eh kalo pic korg xado dlm ni aih... d sbb kn den punyo kamera dah msk air laut, rosak...so xleh la nk ambik gambau sume org, ni pn mintak kat sape2 y da ambik pic...hehehe...


pas mkn sume blk ke habitat masing2...cume makhluk2 dlm pic ni (tmasuk y ambik gambau) je xblk ke habitat asl, merayap xjmpe jln blk, smpai bagan lalang..hahhahaha..., si gile baju ijau ni la suggest, tp aku on je..kikikiki... mule2 igt nk lepak putrajaya je, cari la mane2 kedai tepi tasik, lupe lak y mane la da kdai bukak smpai tgh mlm kat putrajaya nie, tman warisan pn kul 10 org niage pn dah b'kemeh2 nk tutup kdai, siap mintak pinggan 2, bagi ktaorg pastik, soh isi mknan dlm 2..isk3.. satu lg, lepak kat dpn masjid pn dlm kul 12 dah kene bising dek pak guard suh blk...ape kejadah ini suma!!!hahaha.., ok, smbung lik cite pasal lepak td, kdai mamak da la tp bowink la lepak kdai mamak, dah la kat kl lpak kdi mamak, kat sane pn nk lepak kdai mamak, klu mcm 2 baek xyah p lpk jauh2... so da smbil lepak2 kat car park, dak2 ni pikir la mane lg tempat lain bleh lepak n mnm, aku mase 2 lepak lam kete, kire ikut je la mane dorg g.... so dorg sepakat nk poie bagan lalang.. so 2 pic atas ni mase dah smpai bagan lalang..lepak tepi tasik, eh slp, pantai..hehehhe.....


y nie pic y si una edit..siap tulis "mr.payunk dgn gaye senget dier..wee..."..hehhe..tp pape mekasih byk2 ye, aku ske, nnt klu xkisah leh wat pic aku y leh tukau jd gambau kartun 2..hehehe..

Wednesday, May 13, 2009

Happy Mother's Day






walaupn terlambat, tetap jugak nk ucap selamat hari ibu, kepada suma ibu2 y selama ini telah byak b'korban utk m'besar kn ank2,... tanpa mereka siapa la kta, igt, syurga d bawah telapak kaki ibu...

Before I Was Myself, You Made Me, Me

Before I was myself you made me, me
With love and patience, discipline and tears,
Then bit by bit stepped back to set me free,

Allowing me to sail upon my sea,
Though well within the headlands of your fears.
Before I was myself you made me, me

With dreams enough of what I was to be
And hopes that would be sculpted by the years,
Then bit by bit stepped back to set me free,

Relinquishing your powers gradually
To let me shape myself among my peers.
Before I was myself you made me, me,

And being good and wise, you gracefully
As dancers when the last sweet cadence nears
Bit by bit stepped back to set me free.

For love inspires learning naturally:
The mind assents to what the heart reveres.
And so it was through love you made me, me
By slowly stepping back to set me free.

Saturday, February 28, 2009

makhluk halus

GEMPAR!!!!
aku jmpe makhluk halus, mmg takut la klu t'jmpe tgh malam... dorg nie staun skali je naik darat... sbb nk cari mee goreng.... so nie pic2 nyer...huhuhuhuhu...seram......











Ha ke semua spesis ni d kate kn t'akhir d lihat brenag2 d perairan selat melaka sblom hilang dr pdangan mate oleh nelayan2 y sedang menanak nasi utk mkn t'ari b same2 member kolej lame...

sejauh mane kesahihan citer ini aku sendiri pn xtau...hahhha...